Yleinen

Huikee reitti

Yyterin Meriravintolan kohdalta lähtenyt ja Keisarinpankin päällä kulkenut polku ns. UPM:n, nykyisin Yyteri Beach, lomakylälle on monelle porilaiselle tuttu. Keisarinpankki on Yyterin korkein dyyni ja sieltä avautuu lumoava näkymä rantadyyneille ja niiden yli merelle, Selkämeren kansallispuistoon. Kansallispuiston soisi olevan useammalle tuttu ja toivoisi että yhä useampi käyttäisi kesän veneretkimahdollisuuksia hyväksi ja tutustuisi kansallispuiston valloittaviin saariin, kuten Iso-Enskeriin ja Säppiin.

Monelle paljon vieraampi reitti on dyynien takana kulkeva varjoisa ja vaikeakulkuisempi polku. Sen rinnalle ollaan rakentamassa ison pysäköintialueen pohjoisreunasta lähtevää ja Seikkailupuisto Huikeelle päättyvää n. 900 metrin pituista kulkureittiä. Reitistä tulee esteetön ja se sopii niin lastenvaunujen kanssa kulkeville kuin pyörätuolia käyttäville. Joulun alla saatiin reitin alkupää valmiiksi ja uusittiin Kerinjärveen laskevan ojan ylittävä silta. Valmiiksi on jo saatu myös hieno suon ylittävä satametrinen pitkossilta. Tämän kevään työurakkana on ollut reitin viimeistely. Kulkuväylä tasataan, osittain pintamaita ja kantoja poistetaan sekä levitetään reitin pohjalle soraa. Sen jälkeen reitti ”pinnoitetaan” kivituhkalla, jolloin sille saadaan tasainen ja kestävä pinta. Reitin rakentamisesta vastaa Ympäristö- ja lupapalvelut ja se tehdään pääasiassa työllisyystyönä osaavien ammattimiesten toimesta. Reitti valmistuu kesään mennessä.

Valmistuttuaan Huikee-reitistä tulee nimensä mukaisesti huikea. Se tuo kokonaan uuden ulottuvuuden Yyterin alueen reitistöihin ja mahdollistaa P-alueelta lähdettäessä paluun Yyterin aukiolle joko Keisarinpankkia pitkin tai rannan kautta. Parasta reitissä ovat kuitenkin sen luontoarvot: ojan ylityksen jälkeen reitti mutkittelee 100 –vuotiaan kuusikon läpi suon ylittävälle pitkokselle ja siitä taas dyynin takareunaa mukaellen kohti Huikeen parkkialuetta. Reitti esittelee kulkijalle monia kasveja ja eläimiä, joita rantaviivaa kulkeva ei voi nähdä. Uskon, että reitti tulee olemaan monelle Yyterin kävijälle must-juttu. Joka on kuljettava ainakin kerran kesässä. Suosittelen.

Terkuin,

Matti