Yleinen

Tapahtuma-alueen uimakuoppa täyttyy

Yyterin merenpuoleisen dyynin taakse ns. vanhan vesiliukumäen vierelle on aikoinaan kaivettu kaksi kuoppaa. Näitä ei silloin tehty uimakuopiksi, syy oli paljon arkisempi. Eli hiekkaa kaivettiin alueelta satamarakentamisen tarpeisiin. Pikku hiljaa kuopat täyttyivät sannan läpi tihkuvalla vedellä ja näin vähän kuin sattumalta syntyivät uimakuopat. Uimakuopat toimivat viileämpien etelätuulien aikana lähinnä pikkulasten lämpimänä uimapaikkana. Koska kuoppien vesi ei päässyt kunnolla vaihtumaan, alkoivat leväkukinnat vaivaamaan suosittua uimapaikkaa. Aluksi harvemmin, sitten vuosittain. Viime vuosina uimakuoppien leväkukinta oli jo sellaista, että lähes aina jo heinäkuussa terveysvalvonta joutui pystyttämään kuoppien rannoille uimakiellosta kertovat kyltit. Sen vuoksi uimakuopat päätettiin täyttää.  Kyseessä on siis hienosti sanottuna ranta-alueen ennallistaminen. Uimakuoppien alue on myös Yyterin asemakaavassa merkitty tapahtuma-alueeksi eli se on ainoa paikka missä sannoilla voi järjestää vähän suurempia yleisötapahtumia.

Toisen kuopan täytöstä on jo useita vuosia aikaa ja toisen kuopan täyttö on nyt ajankohtaista. Alue tarvitaan kaavan mukaiseen tarkoitukseensa, erilaisten tapahtumien käyttöön. Tällaisia tapahtumia voivat olla maksimissaan 4000 osallistujan konsertit, urheilutapahtumat, perhepäivät jne. Tapahtumien järjestämisen ehtona on aina arvokkaiden dyynialueiden suojaus.

Viime vuoden puolella poistettiin uimakuopan rannoilta puusto ja rantakasvillisuus. Nyt on täytön aika. Täyttö tapahtuu Yyterin niemeltä saatavalla hiekalla. Ensimmäiseksi sinne ajetaan ns. Pirtusalmen eli Levon lammen laskuojan suulta kaivettavaa hiekkaa. Laskuojan suuta on vuosikymmenet jouduttu säännöllisesti avaamaan meren puskemasta hiekasta. Ilman tätä Levon lammen veden pinta nousee ja se taas aiheuttaisi Levon ja Kaanaan alueen tulvimista kun hulevedet eivät pääsisi sieltä poistumaan. Seuraavaksi kuopalle ajetaan leirintäalueen pohjoispuolelle tehtävien Hiekka- ja Kangaspolun katualueiden leikkauksista tulevaa ylijäämähiekkaa. Tulevat tapahtumat suunnitellaan siten, että meren puoleinen ranta on aina vapaasti uimareiden ja auringonpalvojien käytössä. Nautitaan siis Porin Rivieran monista mahdollisuuksista.

Terkuin,

Matti