Yleinen

Uutta Yyterissä

Yyteriin on muuten tullut paljon uutta sitten kevään, jolloin asioita on viimeksi päivitelty. Tämän vuoden investoinnit alkavat olla viilauksia vaille maalissa.

Yyterin reitille rakennettu kuntopolku palvelee niin paikallisia kuin vierailijoitakin. Yyterin aukion p-alueen ja dyynin väliseltä osuudelta löytyy nykyään kolmesta kohtaa kuntolaitteita monipuolisesti eri lihasryhmille.

 

 

P-alueen takakulman tienoille on tulossa myös jyrkkä nousu dyynille kuntoportaiden muodossa. Portaita tosin joudumme vielä odottamaan koska toimittajalla on toimitusvaikeuksia.

 

 

Kuntopolku on valaistu noin kilometrin matkalta älyvaloin, mikä tarkoittaa sitä, että valot eivät pala paitsi silloin kun polulla liikutaan. Valaistu osuus kulkee ns. Punaiselta tuvalta (dyynille päin katsottuna) vasemmalle, kuntopolkua pitkin päädyn kurvia ylös ja ylhäällä (nyt ollaan jo Keisarin kierros -nimisellä reitillä) dyynin lakea pitkin Meriravintolalle.

Ai niin, dyynin laelta löytyy nykyään näköalatasanne merelle. Ai että!

 

 

Niin ja suunnistamista kuntopolulle tullaan helpottamaan opastein, jahka ne saapuvat. Nyt jo löytyy p-alueen ja dyynin välistä kaksi kulkusiltaa, jotka helpottavat polun löytämistä. Ja ovat muuten aika kauniita!

 

 

Uusi wc-rakennus ja uimavalvojantorni

Bikini Barin takana oleva vanha, hiekkaan joka vuosi hautautuva wc-rakennus sai väistyä uuden tieltä. Vanhat perustukset jätettiin paikalleen ja niitä korotettiin roimasti, jotta uusi WC-rakennus ei kokisi vanhan kaimansa kohtaloa. Rakennus on sunnittelussa yhtenäinen vuonna 2018 päälankongin päähän rakennetun wc-kontin kanssa sillä erotuksella että edellisessä on myös suihkut, lastenhoitotila ja inva-wc, kun uudessa satsattiin puhtaasti wc-tiloihin.

Uusi uimavalvojantorni oli käytössä koko kesän ja on ollut lankongin ohella suosittu kävijöiden valokuvissa. Tornin oheen saatiin myös uutta pelastusvarustusta uimavalvojine käyttöön.

Nyt vielä peukut pystyyn, että rannan rakenteet kestävät ensimmäiset syysmyrskyt, joita luvataan jo tälle viikolle. Aiempien vuosien virheistä oppineena pukukopit ja penkit (sekä nyt myös vyöhykepollarit ja uimavahdintorni) on pyritty kuljettamaan rannalta pois jo heti syyskuun alussa. Tänä vuonna kävi tietenkin niin, että tarvittava kalusto on muussa käytössä koko syyskuun, eli kuljetukset toteutuvat vasta syys-lokakuun vaihteessa.

 

 

Kulkusilta

Yyterin uusi päälankonki, vai voisiko jo sanoa kulkusilta, on muuten kerännyt kiitosta kävijöiltä. Korotettu toteutus on paitsi näyttävän näköinen, myös loivempi kulkea, ja kun hiekka pääsee kulkemaan sillan alta, saavat varpaat olla rauhassa hiekassa tarpomiselta.

Kulkemisen helpottaminen kulkusilloin/lankongein on muuten yksi tavoitteistamme jatkossakin. Niin Yyteriin kuin Yyterissä. Kun kulkua ohjataan, saavat myös dyynit olla paremmin omassa rauhassaan.

 

 

Yleissuunnitelman toteutus starttasi

Myös Yyterin aukion yleissuunnitelman toteuttaminen pystyttiin aloittamaan ennen kesäsesonkia. Toteutus aloitettiin aukion (dyynille päin katsottaessa) oikeasta laidasta, johon tehtiin pohjatöitä rakentamalla uusi asfaltti. Asfaltti jatkuu huoltotien yli tapahtuma-alueelle saakka, mikä helpottaa tulevien tapahtumajärjestäjien logistiikkaa. Yleissuunnitelman toteuttamista jatketaan ensi vuonna investointirahojen puitteissa.